De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar flink meer waarschuwingen uitgedeeld. Maatregelen als boetes, lasten onder dwangsom en vergunningintrekkingen waren minder nodig. Dat blijkt uit het jaarverslag van de toezichthouder dat dinsdag is gepubliceerd.
In totaal gaf de AFM vorig jaar 30 openbare waarschuwingen uit over financiële instellingen, tegen 5 in 2012. Volgens de financiële waakhond is voorkomen bij het toezicht beter dan bestraffen. ,,Toezichtsmaatregelen zijn slechts een instrument om een doel te bereiken”, stelt de AFM. Met de waarschuwingen wil de AFM het publiek preventief op de hoogte stellen, bijvoorbeeld over illegale leningaanbieders of over misleidende reclames.
Het aantal door de toezichthouder opgelegde boetes loopt al een paar jaar terug en daalde vorig jaar verder naar 20. Dat zijn er twee minder dan in 2012. Het aantal opgelegde lasten onder dwangsom halveerde van 28 naar 14. Het aantal ingetrokken vergunningen bedroeg met 31 slechts een derde van dat aantal een jaar eerder.
Juiste weg
De AFM heeft de indruk dat de financiële sector de juiste weg heeft ingeslagen om het vertrouwen van het publiek in de sector te herstellen, hoewel dit vertrouwen door onder meer het Liborschandaal bij de Rabobank ook opnieuw onder druk is gezet.
De boetes die de toezichthouder uitdeelde waren gemiddeld wel hoger dan een jaar eerder. In totaal was er 5,8 miljoen euro met de boetes gemoeid. Eind december nog legde AFM een boete op van 2 miljoen euro aan flitskredietaanbieder Your Finance uit Berkel en Rodenrijs. Het bedrijf bood tot begin 2012 leningen met zeer korte looptijd (flitskredieten) aan, terwijl het daarvoor geen vergunning had.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dinsdag bij RTL Z dat de verzekeraars consumenten actiever moeten wijzen op de mogelijkheden om van hun woekerpolis af te komen. Hij riep gedupeerden op de vaak ingewikkelde brieven over de polissen niet weg te leggen en juist in actie te komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl